wtorek, 7 grudnia 2021

Kapuściane ślimaki

Takie ślimaczki z kapustą i grzybami idealne będą do barszczu czerwonego na wigilię.
Albo jako zwyczajny, nadzwyczajny obiad rodzinny.
Kwaskowa kapusta i słodycz ciasta francuskiego  to idealne połączenie, polecam.
Kapuściane ślimaki.
Składniki: 13 sztuk
Farsz:
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 mała marchew
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • mała garść grzybów suszonych
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
Dodatkowo:
  • 275 g ciasta francuskiego - 1 opakowanie
  • mleko do smarowania
Przygotowanie farszu:
  • Kapustę posiekałam, jeśli jest za kwaśna to ją przepłukajcie.
  • Włożyłam kapustę do garnka, wkruszyłam grzyby suszone, dodałam przyprawy, sól, pieprz i wlałam bulion.
  • Starłam na tarce o grubych oczkach marchew i dodałam do kapusty.
  • Gotowałam kapustę do miękkości ok. 60 minut.
Przygotowanie ślimaków:
  • Rozwinęłam arkusz ciasta francuskiego i rozsmarowałam na nim farsz, zostawiając brzegi, które to posmarowałam mlekiem.
  • Zwinęłam ciasto w rulon wzdłuż dłuższego z brzegów.
  • Pokroiłam rulon na kawałki ok. 3 cm grubości.
  • Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam mlekiem.
  • Piekłam ślimaczki w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 15 minut.
  • Zajadaliśmy z barszczem czerwonym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Czereśnie

2 komentarze

  1. Kapuściane ślimaczki wyglądają bardzo apetycznie.
    Robię z samą kapustą. Muszę wypróbować z grzybami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger