Przepis na pełnoziarniste paszteciki okazał się na tyle uniwersalny, że spokojnie można z niego zrobić kulebiak z kapustą i pieczarkami, który pomimo zastosowania mąki pełnoziarnistej jest mięciutki i smaczny. 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej typ 550 
  • 250 g mąki pszennej typ 1850 
  • 270 ml mleka 
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 ml oleju rzepakowego 
Farsz i dodatki:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 500 g kapusty kiszonej 
  • 1 marchew 
  • 300 g pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 500 ml bulionu 
  • 1 liść laurowy 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
  • szczypta soli i pieprzu
  • czarny sezam do posypania 
  • 3 łyżki mleka 
Podgrzej delikatnie mleko do temperatury pokojowej, rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąki, sól i olej a następnie wyrabiaj w rękach lub za pomocą dedykowanego do tego urządzenia na gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. 
W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki, lubczyk, sól i pieprz. Smaż składniki kolejnych kilka minut. Dodaj kapustę kiszoną oraz bulion i gotuj farsz około 20- 25 minut. Wystudź. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt  a na jego środku rozłóż wzdłuż dłuższego boku farsz. Zwiń w rulon ciasto po krawędzi najdłuższego boku. Posmaruj wierzch całego rulonu mlekiem i posyp sezamem. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, do zarumienienia. 

Smacznego, Klaudia!







Brak komentarzy