Czego obok domowych uszek czy czerwonego barszczu nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście ryby. Pyszny pieczony karp, ryba w chrupiącej panierce, ryba po grecku, a może śledzik w różnych postaciach. Każdy z nas ma swoje ulubione dania. Jaki jest ich najważniejszy składnik? Oczywiście świeże ryby ze sprawdzonego źródła. Gdzie zamówić ryby na święta? Co można z nich dobrego przygotować? O tym w dzisiejszym wpisie.
Gdzie zamówić ryby na Święta?
Gdzie szybko i wygodnie kupić dobre i świeże ryby na Święta? Idealnym rozwiązaniem jest zamówienie ich przez Internet. Sprawdźcie doskonałą ofertą sklepu eryby.pl Znajdziecie tam ryby wędzone, marynowane i świeże (m.in. karp, pstrąg, dorsz, miruna, sandacz, łosoś). Oferta jest naprawdę bogata i zróżnicowana. Pyszne filety śledziowe marynowane według tradycyjnej receptury z oryginalnymi dodatkami na pewno będą cieszyć smakiem. A dobrze przygotowany świeży karp będzie hitem świąt. Wystarczy złożyć zamówienie, a doskonale spakowana paczka dotrze do was jeszcze przed Świętami. Jakość, smak i oszczędność czasu.
Proste przepisy na dania z rybą w roli głównej
Ryba króluje u mnie nie tylko na wigilijnym stole. Smażona, pieczona, a nawet gotowana. U mnie w domu bardzo często goszczą ryby. Przygotowuję z nich najróżniejsze przepisy. Dziś polecam Wam kilka z nich.
Chrupiąca smażona ryba – szybki przepis
Smażona ryba, to klasyka. Jednak jak ją przygotować, by była chrupiąca i pyszna? Sprawdźcie mój przepis.
Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby)
- płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby (świeże lub mrożone)
- jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej
- przyprawa do ryb
- świeżo mielony pieprz i sól
- słodka czerwona papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonych ryb, to należy je wcześniej rozmrozić.
Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około małej szczypty na płat). Płaty dzielimy na pół.
Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół, mieszamy łyżką). Do trzeciego talerza wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy szybko widelcem (ja najpierw wbijamy 3-4 małe jajka , dodaję 3/4 płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 2 szczypty przyprawy do ryb, czarny mielony pieprz (więcej) i odrobinę soli – ale dodajcie wg gustu; gdy mieszanka się skończy robię nową).
Każdy kawałek ryby maczamy w mące pszennej, później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażymy na mniejszej ilości oleju na złoto.
Smacznego
Rybne kotleciki z koperkiem
Sprawdźcie przepis na pyszne rybne kotleciki z koperkiem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A smak… Koniecznie spróbujcie 🙂
Składniki:
- 390-400 g dorsza- u mnie dorsz czarny filet bez skóry surowy
- pół pęczka koperku
- 1 jajko M
- 1 kajzerka
- mleko do namoczenia kajzerki
- 1 łyżka suszonej cebuli lub pół małej świeżej cebuli
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotlecików
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę rozdrabniamy w blenderze z nożami (ostrożnie, aby nie mieć papki) lub mielimy w maszynce do mięsa.
Ryby przekładamy do miski i sprawdzamy raz jeszcze czy nie mają niechcianych ości. Dodajemy posiekany koperek i przyprawy (u mnie 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i szczypta soli).
Następnie dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, jajko, suszoną cebulę (lub drobno pokrojoną i podsmażoną świeżą cebulę) i 2 łyżki bułki tartej. Zaczynamy wyrabiać masę (poniżej zdjęcie jeszcze dobrze nie wyrobionej masy, widać kawałki bułki). Masa ma być wilgotna, ale musi się dać z niej formować małe kotleciki. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej.
Z masy forujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju (nie za duży płomień).
Karp w panierce – prosty przepis
Lubicie karpia? Polecam Wam prosty przepis na karpia w panierce. Smażony, delikatny i rozpływający się w ustach karp śmiało może zagościć na Waszym wigilijnym stole. Spójrzcie jak łatwo go przygotować. Wystarczy świeży karp i kilka podstawowych składników.
Składniki:
- 1 płat świeżego karpia
- cytryna
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 małe jajka
- sól i pieprz
- masło i olej do smażenia (pół na pół) lub masło klarowane
Przygotowanie:
Płat karpia przepłukujemy kilka razy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na desce. Nacinamy mięso ryby tak by nie przeciąć skóry, tak co 2-3 cm. Kroimy płat na mniejsze kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
W jedne misce roztrzepujemy jajka doprawione solą i pieprzem. W drugiej mieszamy mąkę i bułkę tartą. Kawałki karpia maczamy w jajka, następnie w mieszance mąki i bułki. Smażmy z obu stron na mieszance oleju i masła lub na samym maśle klarowanym. Masło dodaje smaku, więc z niego nie rezygnujemy! Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z plasterkami cytryny. Karp idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu.
Smacznego
A może śledzika?
Śledzie w sosie koperkowym
Lubicie śledzie ? Ja uwielbiam. Z cebulką, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami. Dziś pomysł na pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać.
Składniki:
- 4-5 sztuk śledzi a’l matias
- 0,5 szklanki majonezu
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- pęczek koperku posiekanego
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- 1 cebula
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i niewielką ilością cytryny, próbujemy.
Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzie (możemy je włożyć do słoiczka) i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 2 godziny).
Smacznego
A jakie są Wasze ulubione dania z rybą?
Ale pyszne. Na pewno coś z tego wykorzystam
Polecam 🙂 Prosto i pysznie 🙂
Takich kotletów jeszcze nie jadłam. A ten koperek można pominąć?
Tak, śmiało można je przygotować bez koperku.
Nie wiedziałam, że ryby można zamówić. Dzięki. Bo te z marketu czasem straszne są. Sprawdzę ten sklep
Polecam 🙂