Śledzie po kaszubsku to kolejny pomysł na danie świąteczne w trochę innej odsłonie, ale mowie szczerze bardzo smaczne! Z tego przepisu mają ciekawy posmak pomidorków przełamany nutką słodkiego. W połączeniu tworzą wyjątkowo niepowtarzalny smak. Jak przygotować takie śledzie? Zapraszam do przepisu.
Śledzie po kaszubsku – składniki:
- 350 gram filetów śledziowych solonych w oleju
- około 5 suszonych śliwek
- 2 łyżki rodzynków sułtańskich około 9 gram
- 2 cebule białe ( średnie )
- 1 czerwona cebula ( średnia)
- 2 łyżki cukru
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki ziarenek gorczycy
- 3 łyżki octu
Śledzie po kaszubsku – sposób wykonania:
- Śledzie płuczemy. Przekładamy do pojemniczka i zlewamy zimna woda tak na około 2 godziny. Ryby wymoczą się z soli. Najlepiej co jakiś czas posmakować, czy nam słoność odpowiada. Można co jakiś czas zmienić wodę w której moczymy.
- Po namoczeniu osuszamy ręczniczkiem. Tniemy filety na kawałki około rak 2-3 cm.
- Śliwki kroimy w plasterki. Rodzynki zalewamy gorącą wodą tak na około 15 minut. Nastepnie je również osuszamy ręczniczkiem papierowym
- Wszystkie cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy cebulkę. Ustawiamy mały płomień i dusimy cebulkę około 10 minut. Pilnujemy ,aby cebulka zmiękła, ale nie ma się zarumienić. Nastepnie dorzucamy śliwki, rodzynki oraz cukier. Smażymy wszystko około 1 minuty i dolewamy ocet. Dokładamy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i koncentrat pomidorowy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dusimy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dorzucamy gorczycę i mieszamy. Taka przygotowana zalewę trochę studzimy, aby była letnia.
- Dodajemy pokrojone w kawałki śledzie i mieszamy.
- Całość przekładamy do szczelnego naczynia lub słoiczka, aby smaki się przegryzły .
- Takie danie można przechowywać w lodówce przez ok, 7-10 dni. Smacznego.