Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

 Adwent na dobre zagościł w naszych domach. Przygotowania do świat ruszają pełną parą. W tym okresie zajmujemy się szukaniem prezentów oraz przeglądany stare przepiśniki w poszukiwaniu sprawdzonych przepisów. Moja dzisiejsza propozycja to przepis na pyszną i stosunkowo łatwą szarlotkę z dodatkiem kremu śmietankowego. Pomysł pochodzi z książki  z przepisami Siostry Anastazji. Ja jednak nieco przerobiłam ten przepis. Moja wersja tego wspaniałego ciasta wydaje się prostsza i smaczniejsza. Wypiek łączy w sobie to co najlepsze z szarlotki i ciasta z kremem. Mamy tu pyszne ciasto z kruche i duszone jabłka oraz słodką bitą śmietaną. W moim domu to zestawienie smaków okazało się hitem. Ciasto znikneło w mgnieniu oka. Jest to doskonała propozycja na święta. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

300 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia

4 żółtka

jabłka duszone

1,5 kg jabłek 

150 g cukru

30 g mąki ziemniaczanej

10 g cynamonu

krem śmietanowy

500 ml śmietany 30%

200 g cukru pudru

20 g śmietanfixu

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny.  Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Jabłka duszone: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy.

Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. 

Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.



Smacznego !

Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 283.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj