Kutia to w wielu regionach tradycyjna potrawa wigilijna przygotowana z pszenicy, maku i bakalii. Ja natomiast postanowiłam przygotować to danie z dodatkiem kaszy pęczak. Ze słodką masą makową, chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami danie wychodzi przepyszne i idealnie nadaje się na świąteczny deser.
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak Sonko
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów pekan
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych fig
- Opcjonalnie śmietanka 30%
masa makowa:
- 400 ml wody
- 200 ml mleka
- 200 g zmielonego maku
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki konfitury z pomarańczy
- łyżka masła
- skórka starta z pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
Wodę z mlekiem zagotowujemy.
Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.
Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy i konfiturą.
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Gdy lekko przestygnie, mieszamy ją z masą makową, rodzynkami i orzechami. Jeśli danie wyjdzie za suche, dodajemy śmietanki 30% w ilość wg uznania.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z Sonko
1 komentarz
Świetny przepis :)