Kutia z pęczakiem | Mienta blog
Świąteczne

Kutia z pęczakiem

Kutia to w wielu regionach tradycyjna potrawa wigilijna przygotowana z pszenicy, maku i bakalii. Ja natomiast postanowiłam przygotować to danie z dodatkiem kaszy pęczak. Ze słodką masą makową, chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami danie wychodzi przepyszne i idealnie nadaje się na świąteczny deser.  

kutia z peczakiem 1 - Kutia z pęczakiemkutia z peczakiem 3 - Kutia z pęczakiem

  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak Sonko
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych fig
  • Opcjonalnie śmietanka 30%

masa makowa:

  • 400 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g zmielonego maku
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki konfitury z pomarańczy
  • łyżka masła
  • skórka starta z pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu

kutia z peczakiem 2 - Kutia z pęczakiemkutia z peczakiem 4 - Kutia z pęczakiem

Wodę z mlekiem zagotowujemy.

Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.

Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy i konfiturą.

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Gdy lekko przestygnie, mieszamy ją z masą makową, rodzynkami i orzechami. Jeśli danie wyjdzie za suche, dodajemy śmietanki 30% w ilość wg uznania.

Smacznego :)

kutia z peczakiem 5 - Kutia z pęczakiemkutia z peczakiem 6 - Kutia z pęczakiem

Wpis powstał we współpracy z Sonko

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Świat produktów 09/12/2021 at 23:36

    Świetny przepis :)

  • Komentuj