MAKOWIEC NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE I TEST ROBOTA ARIETTE

4 gru 2021
data:post.title
Makowiec na półkruchym cieście zawsze się sprawdza na przyjęciachy i świętach. Jest nadzwyczaj smaczny i łatwy w przygotowaniu. 
Ciasto przygotowałam na rewelacyjnym robocie planetarnym ARIETTE 1588/07 CLASICA 
do nabycia w sklepie internetowym link
Zaprojektowany we włoskim stylu zmieni Twoją kuchnię w prawdziwie funkcjonalną i piękną przestrzeń w której aż chce się gotować. 
Taki samodzielny robot będzie rewelacyjnym prezentem na święta lub inne okazje.


SKŁADNIKI : 
  • 200 g masła 
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma 130 g mąki )
                                                                              MAK : 
  • 1 puszka maku 
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • olejek migdałowy do smaku 
  • 2 tarte jabłka na tarce jarzynowej 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mikser planetarny Ariette kładziemy na blacie roboczym, zakładamy końcówkę do ubijania. Do misy przekładamy masło, jajka, cukier i ucieramy aż składniki się połączą. 
  2. Zmieniamy końcuwkę na hak, teraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz śmietanę i wyrabiamy elastyczne ciasto. 
  3. Ciasto wyjmujemy z misy i lekko zagniatamy. 
  4. Następnie mak przekładamy do miski, dodajemy jajka, olejek i tarte jabłka, mak dokładnie mieszamy. 
  5. Na dno blaszki o rozmiarze 25/30 cm, wyłożonej papierem rozkładamy rozwałkowną większą część ciasta, na to wykładamy mak i równo go rozsmarowujemy. Wierzch ciasta dekorujemy paskami ciasta, tworząc kratkę. 
  6. Makowiec pieczemy 45 minut w temperaturze 180 %, funkcja góra/dół.
  7. Makowiec jest pyszny, smacznego. 
ROBOT PLANETERNY ARIETTE - INFORMACJE 
  1. Mikser planetarny Ariette 1588/07 Classica jest robotem który sam pracuje. 
  2. Dla Ariette wyrabianie ciasta na pizzę, chleb lub ciasta kruchego to sama przyjemność a o ręcznym wyrabianiu ciasta możemy zapomnąć. 
  3. Posiadając ten robot planetarny upieczemy najlepsze ciasta i nawet pavlova nie będzie nam straszna. 
  4.  Robot został wyposażony w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który idealnie sprawdza się podczas najcięższych zadań
  5. Posiada  metalową misę o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek do ubijania, zagniatania i mieszania ciasta.
  6. Ariette posiada funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę i ciesz się gładką masą za naciśnięciem przycisku.
  7. Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje ciasta. 
  8. Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka, maksymalna moc silnika przygotują ciasta bez zbędnego zagniatania. 
  9. Łatwy demontaż - Zwolnij blokadę miksera i unieś głowicę, by wygodnie zakładać i ściągać wszystkie elementy. Dołączone podzespoły wykonano z materiałów łatwych w czyszczeniu – wystarczy chwila pod bieżącą wodą, a będą gotowe do dalszych czynności .
  10. Specjalne przyssawki zapewniają urządzeniu stabilną pozycję podczas pracy.

 

3 komentarze

  1. Świetny przepis korzystam już 2 raz i też mam robota Ariette :) Jest bardzo pomocny prawda? To moja trzecia ręka

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam taki robot i sobie go chwalę

    OdpowiedzUsuń
  3. Robot u mnie test przeszedł jak najbardziej na plus ponieważ też mam go w domu :) Bardzo faajnie, że ma dużą misę z której nic się nie wysypuje

    OdpowiedzUsuń