Ciasto Nocne ścieżki

Ciasto nocne ścieżki jest lekkie, kremowe i puszyste. Wyśmienite w smaku. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na paterze. Idealne na różnego rodzaju Święta czy uroczystości. Mocno czekoladowe i bardzo aromatyczne. Pychotka!. Ciasto dość szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek L
  • 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Pozostałe składniki:

  • 660 ml smietany kremówki 30%
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pącz do nasączenia biszkoptu, u mnie kawa cappucino o smaku orzechowym
  • 400 gram masy krówkowej czekoladowej
  • 2 garści wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
  • przygotowanie masy: dobrze schłodzoną śmietanę oraz cukier puder przelewamy do miski i ubijamy na sztywno.  W międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita, żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę-dwie masy, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao i krótko miksujemy do połączenia się składników.
  • gdy masa zacznie tężeć na nasączony biszkopt wykładamy i rownomiernie rozprowadzamy masę śmietankową a następnie po niej wykładamy i rozprowadzamy masę z kakao. Przy pomocy drewnianego patyczka lub widelca wykonujemy „esy, floresy” tak aby powstał wzorek i masy lekko się przemieszały.
  • Przykrywamy drugą połową biszkoptu i lekko dociskamy. Po wierzcu ciasta smarujemy masą krówkową czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe lekko dociskamy dłonią lub szpatułką do masy. Masę krówkową możemy wcześniej trochę podgrzać aby dobrze rozprowadzała się po cieście.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Ciasto Nocne ścieżki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *