czwartek, 2 grudnia 2021

Śledzie po wiejsku - Przepis na śledzie marynowane w occie


Jak zrobić śledzie wiejskie?

 Śledzie wigilijne!


   Dziś przepis na śledzie w occie z cebulką. Przyznam, że jak byłem mały nigdy śledzie w occie nie były moją ulubioną potrawą, dlaczego? Cóż gusta się zmieniają... 
   Śledzie wiejskie lub inaczej śledzie po wiejsku, to też idealne śledzie na wigilię. 
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 500g płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • 100ml oleju lub oliwy
  • 400ml wody
  • 50ml octu 10% (jeśli lubimy ostrzejszy smak to możemy dodać 70ml)
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • płaska łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach
Przygotowanie:
    Śledzie najpierw moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby nie były zbyt słone. Jeśli są bardzo słone, to wodę należy zmienić kilka razy. 
   Cebulę kroimy w półplasterki. Wodę wlewamy do garnka i stawiamy na kuchnię. Gdy się zagotuje wrzucamy cebulę plus przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, pieprz w ziarnkach, cukier i sól. Gotujemy przez 3 minuty na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy ocet i wyłączamy moc palnika. Gotową zalewę zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
   Śledzie po wymoczeniu kroimy na kawałki ok. 2-3cm. 
   Potrzebujemy spory słoik, w którym zapakujemy śledzie. Na dno słoika wkładamy trochę cebuli z zalewy, kilka kawałków śledzia, znowu cebula i tak układamy do skończenia składników. Na wierzchu ma być cebula. Całość zalewamy zalewą, tak aby całkowicie przykryła śledzie, na wierzchu wlewamy olej/oliwę. Słoik zakręcamy i zostawiamy przynajmniej na 48 godzin w lodówce lub zimnym miejscu.  
   Po tym czasie śledzik jest gotowy do jedzenia. 
   Takie śledzie możemy przechowywać przez dwa tygodnie w zimnym miejscu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz