Sernik z marcepanową polewą

Serniki z Kwestii Smaku są zdecydowanie moimi ulubionymi. Zawsze gdy chcę upiec dobry sernik w pierwszej kolejności zaglądam na wspomniany wyżej blog;)

Tym razem skusiłam się na sernik z marcepanową polewą, zwłaszcza, że ową masę zakupiłam już jakiś czas temu i chciałam ją wykorzystać.

Niestety…. namotałam. Zamiast 100 g masy, dałam do polewy 200g. Z połowy można było zrobić „dekoracje”, z których już na samym początku założyłam, że zrezygnuję i chyba stąd ta pomyłka. Masa, jak można się domyśleć (200 g masy marcepanowej i 200 g białej czekolady) wyszła mi straaaasznie słodka. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, czy te 100 g wiele zmienia, ale jedyne co mogę teraz napisać to to, że jest słodko 😉 Od „polewy” oczywiście, bo sam serniczek za słodki nie jest.

Sernik:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 250 g sera mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • skórka i sok z cytryny
  • 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa śmietanowa:

  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 200 g białej czekolady
  • kilka łyżek śmietanki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone, cukier, jogurt, mąkę ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, likier Amaretto, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii. Składniki miksujemy do połączenia, a następnie dodajemy po 1 jajku (za każdym razem miksujemy przez około 15-20 sekund, aż jajko wkręci się do masy).

Masę serową wylewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy dalej przez około 30 minut.

Gęstą, kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, mieszamy z cukrem pudrem.

Gdy masa serowa zetnie się z wierzchu rozprowadzamy na niej śmietanę. Pieczemy dalej przez kolejne 15 minut.

Upieczony sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Połowę masy marcepanowej ścieramy na tarce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ze startą masą marcepanową. Następnie, do gęstej masy dodajemy po 1 łyżce śmietanki. Mieszamy cały czas, aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Masę wykładamy na wierzch sernika.

Źródło