Ciasto marchewkowe z kremem

Przepyszna klasyka, która sprawdzi się i bez okazji i z okazji Świąt – ciasto marchewkowe z kremem sernikowym z mandarynkami i orzechami pekan. Korzenne, wilgotne, idealne!

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

Forma o średnicy 20 cm

Rodzaj: bez cukru

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 180 g erytrolu
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g marchewki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanka rodzynek
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej

Składniki na krem:

  • 300 g serka Bieluch lub Philadelhia
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki erytrolu zmielonego na puder lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 mandarynka
  • kilka orzechów pekan

Przygotowanie:

  • Jajka ubijamy przez około 5 minut, stopniowo dodając do nich erytrytol. Wciąż ubijając dolewamy olej.
  • Dodajemy obraną i drobno startą marchewkę, startą skórkę z pomarańczy, obraną z reszty skórki pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C.
  • Do osobnej miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli, dokładnie mieszamyć. Przesypujemy do miski z pzostałymi składnikami i mieszamy.
  • Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Studzimy.
  • Szykujemy krem. Miksujemy masło z erytrolem i wanią, ucierają do uzyskania puszystej masy. Dodajemy serek stopniowo, wciąż ucierając.
  • Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowywujemy na górze. Ozdabiamy orzechami pekan i mandarynkami.

Podstawowy przepis na ciasto zaczeprnęłam z Kwestii Smaku. Zmieniłam go odrobinę i dodałam inny krem i dodatki.

SMACZNEGO!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! A jeżeli masz ochotę na więcej przepisów zachęcam Ciebie gorąco do zakupu mojego e-booka „Słodki przemyt”.

Ciasto marchewkowe z kremem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *