Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym

 

Uwielbiam muffinki za to, że są tak banalnie proste w przygotowaniu i tak pysznie smakują. A poza tym można je upiec z całym mnóstwem dodatków. Tym razem do środka dodałam upieczoną dynię, to warzywo idealnie pasuje do jesiennych wypieków. Babeczki udekorowałam czekoladowym kremem na bazie mascarpone i kremówki. To krem, który zawsze się udaje, a jego zrobienie trwa kilka minut, wystarczy tylko ubić jego składniki. 

Zawsze w zamrażarce mam schowany zapas upieczonej dyni, więc kiedy wymyślę sobie jakieś danie z jej udziałem, nie muszę uruchamiać piekarnika, tylko po prostu ją rozmrażam. Bardzo Ci polecam tę metodę, sprawdza się idealnie.


Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym

Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na 12 muffinek

Składniki:

  • 300 g upieczonej dyni
  • 130 g cukru
  • 100 g oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 250 mascarpone
  • 200 g kremówki 30%
  • 2 łyżki kremu czekoladowego 

 

Wykonanie 

  • Do miski wrzuć pokrojoną na małe kawałki dynię, dodaj jajka, mleko, cukier i olej, dokładnie zblenduj.
  • Dodaj przesianą mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem.
  • Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
  • Wystudź na kratce.
  • Gdy muffinki będą zimne przygotuj krem. W misce ubij mascarpone z kremówką, gdy krem będzie gęstnieć dodaj dwie łyżki kremu czekoladowego. Jeśli lubisz słodki krem, możesz go dodać więcej.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.


Komentarze