Domowa surówka z kapusty i marchewki to pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu. Taką surówkę robię zawsze kiedy nie mam czasu na przygotowywanie dodatków do obiadu. Możemy ją przygotować w 5 minut i co ważne nie potrzeba do niej zbyt wielu składników.

Tym razem używam do przygotowania tej surówki kapusty pekińskiej, ale możecie wykorzystać także białą kapustę. Tą surówkę również bardzo często wykorzystuję do przygotowania domowych hot-dogów.

Składniki

  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • spora marchewka
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • cukier

Tak jak wspominałem możecie zastąpić kapustę pekińską – białą kapustą. I pamiętajcie, że to nie ma być surówka z majonezem, on tutaj jest wyłącznie, aby połączyć wszystkie składniki.

Domowa surówka z kapusty i marchewki – przepis

Potrzebujemy mniej więcej 1/3 kapusty pekińskiej. Drobno ją szatkujemy i następnie po włożeniu do miski solimy i zgniatamy ręką. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce. Do składników dodajemy odrobinę soli, pieprzu i łączymy wszystkie składniki przy pomocy majonezu.

Nasza surówka z kapusty jest gotowa. Jeśli macie ochotę, możecie delikatnie podkręcić smak, dodając odrobinę drobno pokrojonego pora.

Domowa surówka z kapusty i marchewki

Domowa surówka z kapusty i marchewki
Domowa surówka z kapusty i marchewki

Domowa surówka z kapusty i marchewki

Smacznego!