Warzywa korzeniowe takie jak marchew, seler czy pietruszka znajdują powszechne zastosowanie w polskiej kuchni. W przeszłości stanowiły jeden z najbardziej podstawowych składników wyżywienia mieszkańców wsi. Warzywa te uprawiano niemal wszędzie i każdego roku oczekiwano z niepokojem na wysokość i pomyślność zbiorów – słabe i nieudane zbiory zwiastowałyby widmo głodu i biedy. Warto wspomnieć o tym, że w przeszłości jedzenie nie było dostępne tak łatwo jak dziś. I dziś jednak możemy korzystać z wiedzy, doświadczenia naszych przodków i przygotowywać smaczne potrawy.
Jednym z pomysłów na zdrowy i pożywny obiad jest podanie warzyw korzeniowych w formie zapiekanki. Przepis, chociaż tradycyjny, został oczywiście unowocześniony i wzbogacony – wykorzystamy więcej składników, na przykład żółty ser, oliwę z oliwek czy przyprawy. Warzywa korzeniowe warto jeść nie tylko dlatego, że są niezwykle pożywne ale również posiadają liczne walory smakowe.