Alternatywne racuchy bananowe

Alternatywne racuchy bananowe

Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami. Nie bójmy się eksperymentować i wykorzystywać różnych owoców w naszej kuchni. Często dziwne na pierwszy rzut oka mieszanki okazują się genialnym rozwiązaniem. Tak też jest w tym przypadku, gdzie racuchy bananowe okazują się świetnym pomysłem na bezmięsny obiad.

Alternatywne racuchy bananowe

5.0 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: Danie główneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

210

kcal

Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 170 ml mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki cukru pudru (i trochę do posypania)

  • 1 szczypta soli

  • 3 banany

  • 1 cytryna (sok z 1 cytryny)

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiejmy przez sito do dużej miski, wsypmy proszek do pieczenia, cukier puder i sól, wymieszajmy. Mleko połączmy z jajkami i wlejmy do suchych składników. Dodajmy rozgniecione banany polane sokiem z cytryny.
  • Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, wlejmy nieco mleka. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było wkładać je łyżeczką do gorącego oleju.
  • Olej rozgrzejmy w głębokiej patelni. Kiedy będzie odpowiednio gorący, partiami wkładajmy łyżeczką ciasto. Usmażmy racuchy z obydwu stron na złoty kolor.
  • Gotowe osączmy na papierowym ręczniku. Trzymajmy w cieple do momentu, aż wszystkie zostaną usmażone. Oprószmy racuchy jeszcze cukrem pudrem i podawajmy na ciepło.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*