listopada 29, 2021

Szybka pizza z szynką prosciutto, serem camembert i rukolą

Pewnie nie każdy wie jak ważne w przypadku przygotowania ciasta na pizzę jest mąka. Często idę na skróty i zamiast zastanawiać się który typ mąki sprawdzi się tu najlepiej zaufałam firmie Polskie Młyny i sięgnęłam po gotową mieszankę do wypieku pizzy, którą można kupić w oficjalnym sklepie Polskie Młyny na Allegro: SKLEP



Ciasto:
1/2 szklanki letniej wody
25g świeżych drożdzy 
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli 

Dodatki:
100g sera mozzarella
60g szynki prosciutto
100g sera camembert
1 opakowanie rukoli
100g sosu pomidorowego 

1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto, zagniatamy do momentu aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy na kształt koła, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startą mozzarellą, układamy porwaną na kawałki szynkę i pokrojony w plastry ser camembert. 
3. Pizzę pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą rukolą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP