Naleśniki z łososiem

naleśniki z łososiem

Pyszne i proste naleśniki z łososiem to super pomysł na obiad, II śniadanie czy kolacje. Można je podawać na zimno bądź na ciepło. Ciasto naleśnikowe jest delikatne a farsz to wędzony łosoś i serek śmietankowy.

Z podanych składników wyjdzie około 10 średnich naleśników z łososiem. Przygotowuje się je błyskawicznie. Jeśli robisz je w wersji na zimno naleśniki możesz przygotować wcześniej.

Naleśniki to danie, które przygotowuję praktycznie cały rok na okrągło. Robię je w wielu wersjach, częściej na słodko np. z nutellą, dżemem, twarożkiem czy frużeliną. Ale podaje je również na słono z dodatkiem pieczarek, szpinaku czy właśnie łososia. Jeśli nie chcesz robić naleśników tymi samymi składnikami można z powodzeniem faszerować np. placki tortilli.

Naleśniki z łososiem – Składniki

Składniki na naleśniki

  • szklanka mąki
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki mleka bądź napoju roślinnego
  • pół szklanki wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Dodatkowe składniki

  • serek śmietankowy np. Almette
  • opakowanie wędzonego łososia (150 g)
naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem – Wykonanie

Do miski wbij jajka, ubij je na wysokich obrotach, aż jajka dobrze się ubiją. Dodaj mleko bądź napój roślinny i wodę – zamieszaj delikatnie. Następnie dodaj mąkę, olej, sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Ciasto będzie raczej bardziej lejące niż gęste. Jeśli będzie za gęste możesz dodać jeszcze odrobinę wody.

Do pieczenia naleśników możesz użyć zwykłej patelni bądź patelni do naleśników. Najważniejsze jest, by była ona dobrze nagrzana. Na patelnie nalej kilka kropel oleju, przetrzyj spód patelni ręcznikiem papierowym, by ściągnąć nadmiar tłuszczu.

Na patelnie głęboką łyżką nalej warstwę ciasta, podnosząc patelnie rozlej ciasto równomiernie po całej patelni. Po około 30 sekundach obróć naleśnik na drugą stronę i piecz odrobinę krócej – około 20 sekund. Naleśniki obracaj za pomocą drewnianej łopatki, by nie uszkodzić powierzchni patelni.

Gorące naleśniki układaj jeden na drugim, by zrobiły się miękkie i bardziej elastyczne.

Formowanie naleśników z łososiem

Naleśniki pozostaw na kilka minut, by lekko ostygły.

Na każdego naleśnika nałóż równomiernie porcje serka śmietankowego np. Almette. Na wierzch nałóż kilka kawałków łososia wędzonego. Zawiń w rulonik. Podawaj w całości bądź pokrój na około 10 cm kawałki i podawaj jako przekąskę na imprezę czy wieczór przy winie. Naleśniki z łososiem są przepyszne podawane bez niczego, ale ja często polewam je domowym sosem czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *