Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Jak zrobić bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Prosty przepis na pyszny bigos. 




Prosty przepis na pyszny bigos



Ile gospodyń, tyle przepisów na bigos. Bigos to danie, do którego można dodać wszystko, każdy rodzaj mięsa, czy grzybów. Jak zrobić bigos by był w miarę lekki, a jednocześnie bardzo smaczny? 


Składniki na bigos:

- 1,5 kg żeberek mięsnych

- 600 g surowego boczku

- 2 laski wiejskiej kiełbasy

- 6 cebul

- 2,5 kg surowej kapusty

- 1,5 kg kapusty kiszonej

- liście laurowe, ziele angielskie, kminek, 2 goździki, sól i pieprz do smaku

- przecier pomidorowy



Prosty przepis na pyszny bigos
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty


Jak zrobić bigos?

Poszatkuj słodką kapustę i przełóż do garnka. Zalej wodą, ale tylko tyle, aby pokryła kapustę. Załącz gaz. Pokrój cebulę podsmaż z pokrojonym w kostkę boczkiem. Żeberka pokrój w pasy i włóż do pyrkającej już kapusty. 

Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy przyprawy wedle uznania. Kiszoną kapustę natomiast dodajemy do całości, wtedy kiedy wszystko w garnku będzie mięciutkie i się znacznie zredukuje. Dusimy tak wszystko ponad godzinę. Możemy dodać wcześniej namoczonych grzybów. 

Jeśli chcemy możemy dodać przecier pomidorowy wcześniej zmieszany z wodą. 

Prosty przepis na pyszny bigos
Prosty przepis na bigos





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!