Wytrawne naleśniki z serowym sosem to połączenie wielu smaków – cebula, grzyby, mięso i pomidory zawinięte w naleśniki, do tego pyszny sos z cheddarem – któż się oprze takiemu zestawowi. Wytrawne naleśniki z serowym sosem doskonale pasują na obiad lub kolację.
Porcja na 4 osób (12 naleśników)
Składniki:
Naleśniki:
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia naleśników
Farsz:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 pieczarki lub inne grzyby leśne (mogą być mrożone)
- 450 g mielonej cielęciny (dowolny rodzaj mięsa)
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 500 ml pomidorów w słoiku (1 puszka)
- 1 łyżka klarowanego masła do zasmażania naleśników z farszem
Sos serowy:
- ½ łyżeczki klarowanego masła
- 3 małe szalotki lub 1 mała cebula
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g białego sera cheddar
- 1 szczypta soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać razem mleko, jajka mąkę i sól na gładko, odstawić.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju rzepakowym, dodać pokrojone drobno grzyby (ja miałam leśne grzyby mrożone).
Gdy cebula się zacznie rumienić dodać zmielone mięso i smażyć aż mięso się zetnie (zmieni kolor z czerwonego na szary). Dodać sól i pieprz oraz przeciśnięte przez palce pomidory razem z sosem, dusić aż do całkowitego wyparowania płynu.
W tym czasie usmażyć naleśniki (z tej ilości ciasta można usmażyć ok. 12 naleśników).
Gdy już mamy usmażone naleśniki, na każdy z nich nałożyć 2 łyżki gotowego farszu, zawinąć rulon.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, na wolnym ogniu, z obu stron zasmażyć partiami wszystkie przygotowane naleśniki.
W tym czasie przygotować serowy sos. Cebule (szalotki) posiekać, cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na małej patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę.
Do zrumienionej cebuli wlać śmietanę i dodać starty ser oraz sól i pieprz.
Na zakończenie, gdy ser się rozpuści, dodać posiekaną natkę.
Naleśniki przełożyć na talerz, polać serowym sosem, podawać od razu.
Super wytrawne naleśniczki!