Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami to prosty pomysł na szybki obiad
, gdy chce się mieć na obiad namiastkę kuchni azjatyckiej.
Przepis jest banalnie prosty, a składniki dostępne prawie w każdym sklepie. Sama również lubię takie proste przepisy, gdy nie mam zbyt wiele czasu, ale mam ochotę na coś mniej tradycyjnego. To danie z powodzeniem sprawdzi się jako zwykły obiad, ale też jako fajne danie podczas spotkania ze znajomymi.
Inne przepisy z kuchni azjatyckiej znajdziecie TU.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego wstążki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 mała marchewka lub 1/2 większej
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 limonka
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- pieprz, chili mielone
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w paski, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
Paprykę pokroić w paski, a marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, po kilku minutach dodać czosnek i imbir. Smażyć razem przez chwilę. Następnie dodać marchewkę i paprykę. Smażyć razem przez kilku minut. Podlać sosem sojowym oraz sokiem z połowy limonki.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do kurczaka z warzywami dodać makaron i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem – wymieszać. Doprawić pieprzem i chili.
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami podawać z ćwiartką limonki.