czwartek, listopada 25, 2021

Świąteczne polędwiczki

 

    Świąteczne polędwiczki

Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przyrządzone polędwiczki są idealne na każdą okazje. Przyrządzam je bardzo często, ponieważ zawsze smakują wyśmienicie. Moja rodzina pokochała ten smak od pierwszego kęsa. Posmakuj i przekonaj się Sam.


8 porcji

30 minut czas przygotowania

Składniki:

·         2 polędwiczki wieprzowe

·        4 łyżki sosu sojowego ciemnego 

·         sól

·         3 sosy grzybowe w proszku

·        100 g grzybów suszonych

·         olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania przepisu:

1.          Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w plastry i lekko rozbijam. Mięso doprawiam solą oraz polewam sosem sojowym, Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Grzyby zalewamy gorącą wodą i również odstawiam.





2.          Następnie każdy plaster mięsa obtaczam w sosie grzybowym ( dwa sosy grzybowe) i smażę na rozgrzanym olej z obu stron.




3.          Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję. Mięso po usmażeniu przekładam do brytfanki, grzyby odlewam z wody, przekładam do mięsa i duszę pod przykryciem 20 minut.



4.      Na koniec sos zagęszczam ostatnim sosem grzybowym rozrobionym w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję.



5.      Polędwiczki podajemy z tortellini.

6.      Gotowe.

7.     Smacznego.





1 komentarz: