środa, 24 listopada 2021

Sałatka z tuńczykiem i olejem z awokado


Olej z awokado to źródło witaminy A, E, witamin z grupy B oraz luteiny korzystnej dla zdrowia wzroku. Można wykorzystać go kulinarnie ale także do masażu twarzy.
Sałatkę można przygotować przez cały rok, ponieważ użyte składniki są dostępne o każdej porze roku. To znakomity lunch, obiad lub  kolacja.

Sałatka:

garść pomidorków koktajlowych lub jeden duży czerwony, 

garść rukoli

słoiczek tuńczyka w oliwie

ogórek zielony- kawałek

awokado

1/2 czerwone cebuli

bazylia

nasiona słonecznika

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oleju z awokado


PRZYGOTOWANIE:

Awokado, ogórka pociąć w dość dużą kostkę. Cebulę pociąć w mała kostkę. Na dnie miski rozłożyć rukolę, dodać pozostałe składniki i skropić sokiem z cytryny, polać olejem z awokado, posypać ziarnami słonecznika i wymieszać. 




2 komentarze: