Makaron ze szpinakiem w sosie dyniowym 

Jeden ze sposobów na wykorzystanie pieczonej dyni. Szybki i aromatyczny sos do wykonania w kilka minut. Można podawać posypany dowolnymi orzechami czy pestkami dyni.

Składniki:

4 porcje makaronu
1/2 upieczonej dyni
150g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego imbiru
12 łyżeczki przyprawy curry
12 łyżeczki papryki wędzonej 
1 łyżka masła
2 łyżki serka Philadelphia
1 łyżka sosu worcestershire
Sól, pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozpuści masło a następnie dodać pokrojony czosnek i przyprawy. 

Dodać upieczoną dynię bez skórki i trochę ją rozdrobnić widelcem. Dodać szpinak i około 300 ml wody spod makaronu. Gotować aż szpinak zwiędnie. 

Dodać serek Philadelphia oraz sos worcestershire. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i podawać z makaronem. Całość można posypać orzechami lub tartym serem. 

Dodaj komentarz