Kluski ziemniaczane z mięsem

 Składniki:

Ciasto:

  1. Ziemniaki obrane 1 kg
  2. Mąka ziemniaczana
  3. Jajko
  4. Sól
Farsz:
  1. Mięso z rosołu 650 g (u mnie udka z kurczaka)
  2. Warzywa z rosołu (kawałek marchewki, selera i pietruszki)
  3. Sól
  4. Cebula średnia (pokrojona w kosteczkę, podsmażona na złoto)
  5. Pieprz
  6. Majeranek
    + Jeśli farsz po wymieszaniu będzie zbyt suchy można dodać kilka łyżek bulionu
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mocno osolonej wodzie do miękkości. Przecisnąć przez praskę lub przez maszynkę do mielenia.

Mięso z rosołu, warzywa oraz podsmażoną cebulkę zmielić w maszynce. doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 

Zmielone ziemniaki uklepać w misce na równo podzielić na cztery części. jedną odłożyć na bok i w jej miejsce nasypać na równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i odłożoną część ziemniaków. Całość wyrobić na jednolitą masę. Gdyby ciasto było klejące podsypać mąką. Z ciasta zrobić wałek, podzielić ciasto na 10 mniej więcej równych części.

Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz i skleić dokładnie.

Wodę w garnku zagotować. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut od momentu włożenia ich do garnka. Gotowe okrasić podsmażoną cebulką. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












2 komentarze:

  1. Ja robię je od dana ale nigdy nie dodaję jajka. Pozdrawiam.em

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam farsz z resztek pomielonego pieczongo kurczaka, cebuli i marchwii. Wyszło pyszne. Przepis na ciasto jest super nie rozpada się podczas gotowania.

    OdpowiedzUsuń