Nie jestem fanką pieczenia ciast. Oprócz grudniowego, hurtowego wypiekania pierniczków, w zasadzie przygotowywanie za pomocą piekarnika słodkości nie jest moją mocną stroną. I właściwie gdyby nie to, że można w sposób łatwy, przyjemny i dietetyczny przyrządzić fajne fit ciacho, to nawet bym się nie zabierała za ten odłam domniemanej gastronomii, którą zwykłam częściej nazywać dziedziną farmaceutyczną (z tą apteczną precyzją co do receptury) niż sądzić, że jakkolwiek ten dział kulinarny może mieć coś wspólnego z przyjemnym spędzaniem czasem w kuchni. Cóż, każdy lubi co innego i za co innego kocha przygotowywanie potraw, jedni przepisy piszą, aby inni mogli z nich skorzystać z radością. Ja zdecydowanie bardziej cenię sobie freestyle w kuchni, niż odważanie każdego grama by coś wyszło. Dlatego bliżej mi do krewetek na maśle, niż do idealnej bezy. A kocham jedno i drugie. Nie mniej jednak każdy słodki przepis tutaj jest zwyczajnie gwarantem, że jeśli z niego skorzystacie i potraktujecie po macoszemu, tak jak mi to przyszło robić, na pewno się uda i nie wyjdzie z niego zakalec. Super, co? 

_____________________________________

W weekend spodziewałam się gości, ponadto widmo ebooka, który mam w planach przygotować skłonił mnie do wielokrotnego, niemal nieustannego, ponownego, tworzenia przepisów i ich testowania. I właśnie z tej potrzeby zrodził się ten pyszny przepis na dietetyczny serniko- makowiec z budyniem, który doprawdy, jak na dietetyczne ciasto, jest cudny. 

Chętnie polecę go każdemu, kto pragnie również w Święta zjeść coś słodkiego i nie zrujnować sobie życia przez zupełnie zbędne wyrzuty sumienia. 

Składniki (na formę 12 x 25 cm):

Około 10 porcji

  • 6 klasycznych herbatników 
  • 450 g gotowej masy makowej z dobrym składem (np. słodzonej miodem, z bakaliami)
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
Masa serowa:
  • 250 g chudego twarogu
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 2 jajka 
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia a następnie herbatnikami. Składniki masy makowej, czyli gotową masę makową, jajka, kaszę, skórkę z pomarańczy i ksylitol dokładnie wymieszaj. Wlej gotową masę makową na ułożone w blaszce herbatniki. Za pomocą dobrego blendera zmiksuj twaróg z serkiem homogenizowanym na gładką masę. Dodaj ksylitol, budyń, kaszę, jajka oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki. Gotową masę serową wlej do formy. Tak przygotowane składniki umieść w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piecz 75 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto. Jego wierzch możesz udekorować polewą z czekolady lub cukrem pudrem, chociaż według mnie jest to zbędne. 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy