Kurczak zapiekany z serem i pieczarkami

Kurczak zapiekany z serem i pieczarkami

Lubicie kurczaka w połączeniu z pieczarkami i ciągnącym się serem? Kto go nie lubi! Mam dla Was super przepis na pysznego kurczaka z pieczarkami i serem, który idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.



Danie to smakuje naprawdę rewelacyjnie, a można je przygotować w bardzo łatwy sposób. A w jaki? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie.

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami

Kurczak zapiekany z pieczarkami i serem to danie godne całkiem dobrej restauracji. A Wy możecie przygotować je w swojej kuchni. Potrzebować będziecie fileta z kurczaka, pieczarek, sera żółtego, masła, oraz ulubionego sosu grzybowego. Bardzo często do różnego rodzaju dań z pieczarkami dodaję sos grzybowy, ponieważ nadaje on pieczarkom wyrazistego smaku i sprawia, że są bardziej zwarte. Kurczaka zapiekanego z pieczarkami i serem można przygotować w większej porcji, ponieważ w łatwy sposób można go odgrzać, dzięki czemu możemy mieć obiad na dwa dni.

Mięso w tym wydaniu jest bardzo soczyste, a pieczarki i ciągnący się ser smakują równie świetnie. Zazwyczaj danie to serwuję w towarzystwie ziemniaków i surówki. Idealnie się sprawdzi surówka z czerwonej kapusty czy colesław.

PRZEPIS NA KURCZAKA Z SEREM I PIECZARKAMI

Składniki

  • 600 g pieczarek
  • 1000 g fileta z kurczaka
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 1 cebula
  • mąka do obtoczenia
  • 20 g masła
  • sos pieczarkowy


Wykonanie

  • Kurczaka, rozbijamy na kotleciki przy pomocy tłuczka. Następnie każdy z nich przyprawimy solą i pieprzem. Kolejno przyprawione kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Cebulę kroimy w paseczki. Umieszczamy na dnie naczynia do pieczenia.
  • Usmażonego kurczaka układamy na cebuli.
  • Masło kroimy na małe kawałki umieszczamy na kurczaku. Całość posypujemy solą oraz pieprzem.
  • Pieczarki kroimy w paseczki duśmy aż zmniejszą objętość. Solimy do smaku. Uduszone grzyby przekładamy do naczynia do pieczenia.
  • Ulubiony sos grzybowy mieszamy ze szklanką wody i zalewamy nim kurczaka.
  • Całość szczelnie zamykamy i pieczemy przez 20 – 25 minut w 180 stopniach.
  • Mięso wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim ser żółty. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż ser się roztopi – około pięć minut.


Kurczak zapiekany z pieczarkami i serem
filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem
filet z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami






Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

czternaście − pięć =