wtorek, 23 listopada 2021

Chleb na zakwasie z lodówki

To jeden z prostszych chlebów jakie upiekłam.
Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli wybrednych smakoszy.
Ma miękki i sprężysty miąższ i  chrupiącą skórkę.
Idealny na śniadanie z samym masłem, ja lubię jeszcze plastry rzodkiewki na to 😏
Chleb na zakwasie.

Składniki:
  • 200 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 400 g wody
  • 800 g mąki chlebowej T 750
  • 16 g soli

Przygotowanie chleba:
  • Wszystkie składniki przeniosłam do misy robota i mieszałam 3 minuty na 2 biegu.
  • Odstawiłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Potem mieszałam jeszcze 3 minuty na 2 biegu.
  • Odstawiłam na 60 minut do wyrastania.
  • W tym czasie ciasto składałam 2 razy co 30 minut.
  • Składałam czyli rozciągałam ciasto do góry i wciskałam w środek, tak na cztery strony świata.
  • Pojemnik z ciastem wstawiłam teraz do lodówki na ok. 12 godzin.
  • Następnego dnia wyjęłam pojemnik z ciastem z lodówki, pozwoliłam mu się godzinę ocieplać.
  • Teraz ciasto wyjęłam na blat, złożyłam i uformowałam okrągły bochen.
  • Chleb przełożyłam do pojemnika wysypanego mąką ryżową i odstawiłam na 3 - 4 godziny do wyrastania.
  • Wyrośnięty chleb wyjęłam na kawałek papieru do pieczenia aby łatwo było go przenieść do garnka.
  • Nacięłam chleb żyletką.
  • Garnek żeliwny grzałam razem z piekarnikiem, który nastawiłam na 250 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jak piekarnik się nagrzał, przeniosłam do niego chleb.
  • Nakryłam garnek pokrywką, uwaga aby się nie poparzyć.
  • Piekłam najpierw 15 minut w 250 C, potem zdjęłam pokrywkę, zmniejszyłam temperaturę do 200 C i bez pokrywki piekłam jeszcze 30 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z garnka i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger