poniedziałek, 22 listopada 2021

Kruche ciasto jabłkowe


Od dawna marzyło mi się ciasto z jabłkami i cynamonem. Kruche ciasto jabłkowe jest nieco inne niż tradycyjne tarty. Jabłka są otulone pyszną cynamonową pianką, która powstaje na bazie białek, budyniu i kaszy manny. Pyszności ;-) Koniecznie musicie kiedyś spróbować.




SKŁADNIKI


Kruche ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka jaj
  • 180 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:

  • 700 g jabłek
  • 1/2 cytryny
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 30 g kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 4 białka jaj
  • szczypta soli
  • 40 g drobnego cukru



WYKONANIE


Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść jednolite ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, a ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć ponownie folią spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy tortowej o średnicy 24 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika. Podpieczony spód zostawić do ostudzenia.


Jabłka umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę (bez gniazd nasiennych). Następnie przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, wymieszać. Do miseczki przelać śmietanę, dodać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać.


Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Pozostałe w lodówce ciasto rozwałkować na koło o średnicy 25-26 cm, po czym pokroić je radełkiem na niezbyt grube paski. Opcjonalnie można również z ciasta powycinać liście.


Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodać śmietanę i jabłka, delikatnie wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Wierzch wyrównać, po czym ułożyć na nim wcześniej pokrojone paski ciasta tworząc kratkę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 35 minut.  Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz