Baleron wędzony.

Powoli się zbliżają święta Bożego Narodzenia, zaczynam testować przepisy świąteczne. Dziś przygotowałam, wędzony baleron z rozmarynem, który rozpływa się w ustach. Baleron wyszedł  bardzo soczysty, pachnący obłędnie. 


Mięso 


·          2 szt karkówki po około 2,5 kg


Solanka


·          250g peklosoli (tabela dziadka )

·          pieprz czarny

·          świeży rozmaryn

·          czosnek

·          kilka liści laurowych 

·          kilka ziaren ziela anielskiego 

 

Parzenie 


·          kilka ząbków czosnku

·          1 łyżeczka pieprzu czarnego 

·          1/2 łyżeczki ziela angielskiego

·          Świeży rozmaryn

·          1/2 łyżeczki jałowca

·          kilka liści laurowych.


 

Wykonanie 

Przygotowanie solanki
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku  250ml wody z przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania.  Przestudzony, wywar dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy. Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki  na 4-5 dniu.
 

Przygotowanie do wędzenia.
 Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej.  Karkówkę wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
Wędzenie
Karkówkę osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, ąż powierzchnia będzie sucha.
Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
 

Parzenie
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy baleron  zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 68-72 stopnie. Baleron  wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy  wieszamy do ocieknięcia.


Brak komentarzy: