Sushi California Sake Yaki z grillowanym łososiem i karmelizowanymi orzeszkami to przekąska od której wręcz nie można się oderwać. Te sushi z grillowanym łososiem przenikają idealnie wszelkie smaki, a karmelizowane orzeszki sprawiają że, nabierają niecodziennego wydania. Idealne na kolację, na imprezę, na randkę.

INNE PYSZNE DANIA Z ŁOSOSIEM W ROLI GŁÓWNEJ:
  KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM  
  ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO  
  ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI  
  NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE  
  TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA  
  SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA MARYNOWANEGO W POMARAŃCZY  
SUSHI CALIFORNIA SAKE YAKI

Sushi California Sake Yaki z grillowanym łososiem i karmelizowanymi orzeszkami:
– to aromatyczne pełne smaku rolki
– z karmelizowanymi orzeszkami
– przekąska od której nie można się oderwać
– idealne na kolację, imprezę i randkę
– przepyszne i zdrowe

SUSHI CALIFORNIA SAKE YAKI

ILOŚĆ PORCJI: 2 / 16 rolek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– Ryż do sushi – 400g
– Marchewka
– Ogórek szklarniowy
– Filet z łososia ok. 300g
– Nori – 2 arkusze
– Biały prażony sezam
– Ocet ryżowy
– Olej roślinny do posmarowania patelni grillowej
– Sos teriyaki – 2 łyżki
– Sól do smaku
– Serek śmietankowy Philadelphia – 2 łyżki
– Sos sojowy do podania
– Marynowany imbir do podania
– Syrop klonowy – około 4 łyżki
– Orzeszki ziemne solone – ok. 70g

PRZEPIS:
1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z octem ryżowym.
2. Łososia oczyść, dopraw do smaku solą i sosem teriyaki i grilluj na patelni grillowej z obu stron. Możesz również upiec rybę lub ugotować na parze.
3. Ogórka oraz marchewkę obierz i pokrój w słupki ok. 10 cm. Marchewkę dodatkowo zblanszuj ok. 3 minuty we wrzątku.
4. Na macie bambusowej wyłożonej folią spożywczą połóż arkusz nori, na nim rozprowadź połowę ryżu. Ryż posyp sezamem i dociśnij.
5. Odwróć nori ryżem do dołu, posmaruj serkiem Philadelphia, ułóż blanszowaną marchewkę, ogórka oraz grillowanego łososia.
6. Zwiń w rulon za pomocą maty do zawijania sushi.
7. Powtórz czynności identycznie dla drugiej rolki.
8. Każdą z rolek pokrój na 8 krążków.
9. Orzeszki ziemne wrzuć na rozgrzaną patelnie, chwilkę podpraż. Dodaj syrop klonowy, skarmelizuj.
10. Serwuj rolki z sosem sojowym, karmelizowanymi orzeszkami i marynowanym młodym imbirem.

SUSHI CALIFORNIA SAKE YAKI Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM I KARMELIZOWANYMI ORZESZKAMI

Prep Time1 hour
Cook Time20 minutes
Servings: 2
Author: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • Ryż do sushi – 400g
  • Marchewka
  • Ogórek szklarniowy
  • Filet z łososia ok. 300g
  • Nori – 2 arkusze
  • Biały prażony sezam
  • Ocet ryżowy
  • Olej roślinny do posmarowania patelni grillowej
  • Sos teriyaki - 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Serek śmietankowy Philadelphia - 2 łyżki
  • Orzeszki ziemne solone - ok. 70g
  • Syrop klonowy - ok. 4 łyżki
  • Sos sojowy do podania
  • Marynowany imbir do podania

PRZEPIS

  • Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z octem ryżowym.
  • Łososia oczyść, dopraw do smaku solą i sosem teriyaki i grilluj na patelni grillowej z obu stron. Możesz również upiec rybę lub ugotować na parze.
  • Ogórka oraz marchewkę obierz i pokrój w słupki ok. 10 cm. Marchewkę dodatkowo zblanszuj ok. 3 minuty we wrzątku.
  • Na macie bambusowej wyłożonej folią spożywczą połóż arkusz nori, na nim rozprowadź połowę ryżu. Ryż posyp sezamem i dociśnij.
  • Odwróć nori ryżem do dołu, posmaruj serkiem Philadelphia, ułóż blanszowaną marchewkę, ogórka oraz grillowanego łososia.
  • Zwiń w rulon za pomocą maty do zawijania sushi.
  • Powtórz czynności identycznie dla drugiej rolki.
  • Każdą z rolek pokrój na 8 krążków.
  • Orzeszki ziemne wrzuć na rozgrzaną patelnie, chwilkę podpraż. Dodaj syrop klonowy, skarmelizuj.
  • Serwuj rolki z sosem sojowym, karmelizowanymi orzeszkami i marynowanym młodym imbirem.
SUSHI CALIFORNIA SAKE YAKI

SMACZNEGO!