niedziela, 21 listopada 2021

PIERNIK HERBACIANY

 To najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach. Po prostu pychotka :) Zachęcam do upieczenia na nadchodzące święta lub po prostu na deser do kawy :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM:

CIASTO:

4 jajka

0,5 szklanki cukru

1 szklanka miodu (sztuczny lub prawdziwy)

1 szklanka mocnej herbaty (z 2-3 torebek)

3/4 szklanki oleju

3 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki sody

2 łyżki przyprawy do piernika

łyżka kakao

KREM:

6 łyżek kaszy manny

2 szklanki mleka

6-8 łyżek cukru

25 dag masła w temp pokojowej

1 łyżka cukru waniliowego

kilka kropli olejku migdałowego 

ORAZ:

mały słoik powideł śliwkowych

POLEWA:

0,5 tabliczki mlecznej czekolady

1-2 łyżki śmietany 30 lub 36 %

migdały lub kokosy do dekoracji



WYKONANIE:

CIASTO:

Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę, powoli wlewamy zimną herbatę, miód oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z sodą, kakao i przyprawą do piernika.

Dodajemy w 3 partiach i miksujemy tylko do połączenia składników.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka- temp 175 st. C ustawienie góra dół.

Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.

KREM:

Mleko, kasze mannę i cukry przekładamy do garnka, mieszamy i stawiamy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Gotujemy przez chwilę aż kaszka zrobi się gęsta. Odstawiamy i przykrywamy folią do wystudzenia.

Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimnej kaszki, na końcu dodajemy kilka kropli olejku wg. uznania. Krem dzielimy na 2 części. Większą i mniejszą

SKŁADANIE:

1. blat ciasta

2.pół słoika powidła śliwkowego

3. większa część kremu

4. ciasto

5. reszta powidła

6. reszta kremu

7. polewa

Ciasto chowamy do lodówki i robimy polewę.

POLEWA:

W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.

Polewamy po kremie, dekorujemy. Ciasto chowamy na 1-2 godziny do lodówki. 

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz