Wilgotne i szybkie ciasto maślane

Wilgotne i szybkie ciasto maślane

Przepis na hiszpańskie ciasto z masłem i śmietaną. 

Wilgotne i szybkie ciasto maślane to najlepsze szybkie ciasto do kawy, jakie możesz przygotować na weekend lub po pracy. Hiszpańskie ciasto maślane nazywa się bica mantecada. Ten rodzaj ciasta piecze się głównie w Castro Caldelas (Lugo) i Pobla de Trives (Ourense) w samym sercu Galicji. Często jednym ze składników jest zakwas, ale dzisiejszy przepis na wilgotne i szybkie ciasto maślane go nie zawiera. Ciasto z masłem i śmietaną jest jednym z najprostszych ciast, jakie możesz upiec z podstawowych składników, które pewnie masz w domu.

Żeby zrobić hiszpańskie ciasto maślane będą ci potrzebne masło, śmietana, jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia oraz około 15 minut czasu. Przepis na wilgotne i szybkie ciasto maślane pochodzi z książki "Hiszpania do zjedzenia" Batka Kieżuna. Zamieszczone poniżej zdjęcia nie są mojego autorstwa. Na blogu TureckiSklep.pl znajdziesz natomiast przepis na hiszpańskie ciasto migdałowe - tarta de Santiago nazywane też ciastem pielgrzyma.

wilgotne-i-szybkie-ciasto-maslane
Bardzo prosty przepis na ciasto maślane.

Szybkie ciasto maślane 

proporcje na formę 20x30 cm

  • 350 g cukru
  • 4 duże jajka 
  • 200 g bardzo miękkiego masła klarowanego, ale moim zdaniem, możesz zastąpić dobrej jakości masłem o wysokiej zawartości tłuszczu
  • 240 g słodkiej śmietany 36%
  • 16 g proszku do pieczenia, 
  • 400 g mąki tortowej, 
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier kryształ do posypania, opcjonalnie możesz go wymieszać z kilkoma szczyptami cynamonu. 

Masło klarowane czy masło ghee jest dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata 

Wilgotne i szybkie ciasto maślane 

1. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem

2. Dodaj miękkie masło klarowane i ubijaj przez około 10 minut, jak pisze w swojej książce Bartek Kieżun, "idzie jak po grudzie", ale warto uzbroić się w cierpliwość.

3. Zmniejsz obroty miksera, wlej śmietanę i miksuj do połączenia składników. 

4. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.  Ciasto będzie dość gęste.

5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź i ewentualnie posyp wierzch cukrem.

6.  Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-185 stopni, grzałka góra - dół i piecz około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno być na górze dość mocno przypieczone.

Hiszpańskie ciasto maślane bica mantecada

W Hiszpanii ciasto maślane bica mantecada często podawane jest na śniadanie lub jako ciasto do kawy. Swoją charakterystyczną konsystencję i smak zawdzięcza dodatkowi dobrej jakości masła krowiego. Przepis na szybkie ciasto maślane pochodzi prawdopodobnie z XIX wieku, a z jego wyrobu słynie przede wszystkim Galicja. Bica mantecada jest uznawana za jeden z klejnotów kuchni galicyjskiej.

wilgotne-i-szybkie-ciasto-maslane

Klika słów o książce Bartka Kieżuna Hiszpania do zjedzenia.

Niedawno trafiła na półki księgarskie wydana przez Wydawnictwo Buchmann najnowsza książka Bartka Kieżuna. Tym razem autor zawędrował do słonecznej Hiszpanii i zaprasza nas do tego pięknego kraju na najlepsze dania poszczególnych regionów. Nie mogło wśród nich zabraknąć sosu romesco, smażonych papryczek padron, chrupiących krokietów z porami oraz wspaniałych deserów. Wśród słodkości prym wiodą najlepsze hiszpańskie churros i tarta migdałowa z Santiago oraz i znany każdemu miłośnikowi serników klasyk czyli sernika z kraju Basków.  "Hiszpania do zjedzenia" to także swoista podróż przez jej regiony, leniwy spacer ulicami miast doprawiony szczyptą historii.Jeśli zastanawiałaś się czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się z zapartym tchem, od pierwszej do ostatniej kartki, to moja odpowiedź brzmi tak i Bartkowi udało się tego dokonać. 

Książkę do recenzji udostępniło Wydawnictwo Buchmann.

Spodobał Ci się przepis na wilgotne i szybkie ciasto maślane ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

wilgotne-i-szybkie-ciasto-maslane
Wilgotne i szybkie ciasto maślane.

Komentarze

  1. Książkę mam i bardzo polecam. Czytając przepis wydaje się bardzo proste do zrobienia. Na niedzielę zrobię go mojej rodzince na deser:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze znam to ciasto. Mój przyjaciel z Galicji najczęściej podawał nam je do kawy. To ciasto Jego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za przepis, chetnie skorzystam, jestem pewna, ze wspaniale smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. już sama okładka jest super, a jak widzę takie proste i fajne przepisy to biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie takie ciasta, moja mama robiła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: