Gofry marchewkowe

Wszyscy narzekają na listopad, że smutno, ponuro, ciemno, zimno itd. Ja też mogłabym swoje trzy grosze dodać, ale się powstrzymam. Listopad to ten miesiąc w roku, który trzeba po prostu przetrwać i nie ma co za dużo oczekiwać od siebie i od życia, bo wiecie jak jest. Stąd też moja mniejsza aktywność na blogu. Wybaczcie. Ale dziś mam dla was coś super prostego i pysznego, w iście jesiennej odsłonie, a mianowicie gofry marchewkowe z dodatkiem jabłka i cynamonu. Genialne! Właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków, bo same smakują świetnie. Dbajcie o siebie, umilajcie sobie jak tylko możecie ten mroczny listopad i bądźcie zdrowi!

Składniki:
2 średnie marchewki
1 jabłko
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Obieramy marchewki i jabłko. Marchewki trzemy na małych oczkach, a jabłko na dużych. Dodajemy jajka, mleko, olej i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki- mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenie i wszystko razem mieszamy. 
Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy łyżką porcję ciasta i pieczemy kilka minut (zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu) do zrumienienia się gofrów. Polecam gofrownice o dużej mocy, przynajmniej 1000W, gwarantuje to że gofry będą chrupiące.











Komentarze

  1. Takie ciekawe odsłony klasycznych przepisów zawsze budzą nutkę zainteresowania, dzięki której od razu chcemy podziałać w kuchni! Jeśli to połączenie zagwarantuje smak ciasta marchewkowego, zamkniętego w chrupiącym gofrze, to jesień, nawet ta grudniowa, od razu staje się piękniejsza. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis na gofry marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty