Krem czosnkowy

 








Zupa czosnkowa to niezwykle aromatyczna zupa. Do tego robi się ją

 dosyć szybko i jest z podstawowych składników, które znajdziemy w 

każdej kuchni. Grzanki można zamienić na groszek ptysiowy, który 

świetnie się tu również sprawdzi. Idealna propozycja na  chłodne dni.






Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 1,2 L bulionu
  • 1 cebula
  • 1 cm imbiru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • masło klarowane
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę, ziemniaki, imbir obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam masło, szklę cebulę razem z imbirem. Następnie wrzucam ziemniaki, czosnek i zalewam bulionem. Dodaję dużą szczyptę gałki muszkatołowej, tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewam śmietanę i gotuję jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie całość miksuję na gładki krem. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami.
Smacznego!
























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);