Schab duszony w sosie pomidorowym













Schab duszony w sosie pomidorowym to banalnie prosty przepis 

na domowy obiad. Mięsko wyszło pyszne, delikatne, rozpływające 

się w ustach, a sosik bardzo aromatyczny. Podałam z ryżem i











Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • smalec/olej
  • mąka pszenna
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam i kroję w 2,5 cm plastry. Cebulę kroję w półksiężyce, czosnek siekam. Do miseczki wsypuję majeranek, tymianek, czerwoną słodką paprykę, chili, sól, pieprz, mieszam. Każdy kawałek mięsa oprószam przyprawą, a następnie mąką pszenną. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso z każdej strony. Przekładam do garnka. Na patelnię wrzucam cebule, podsmażam, dodaję czosnek i smażę jeszcze przez 2 minuty. Cebulę dodaję do mięsa, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i wlewam wody, tyle by przykryć mięso. Po 30 minutach duszenia dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, resztą bazylii i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość duszę do miękkości mięsa.
Smacznego!




















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);