czwartek, 18 listopada 2021

Sos pieczarkowy do makaronu + filmik

Proponuję dziś prosty przepis na przepyszny sos pieczarkowy do makaronu.
To jest sos bez dodatku śmietany, jogurtu czy mleka, podstawą są pieczarki, przyprawy i bulion. Powstaje delikatny i smaczny sos idealnie pasujący do makaronu.
Ten przepis to kolejne wspomnienie z dzieciństwa, z czasów PRL'u - taki sos jadałam w szkolnej stołówce i to jest najlepszy sos pieczarkowy jaki jadłam w życiu, podawany właśnie z makaronem i udało mi się ten smak odtworzyć, Wam zapewne też zasmakuje.

Przepis możliwy jest w wersji bezglutenowej, wystarczy mąkę pszenną zastąpić kukurydzianą.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, oregano, mielona słodka papryka
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. 500 g pieczarek obieram, myjemy i siekamy.











2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.












3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy.










4. Dodajemy pieczarki, solimy i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę, a potem smażymy aż woda wyparuje.










5. Następnie przyprawy: pieprz, oregano i słodka mielona papryka.
Mieszamy, smażymy.










6. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i krótką chwilę smażymy.











7. Na koniec wlewamy 2 szklanki bulionu, mieszamy i dusimy chwilę, aż sos ładnie zgęstnieje, to nie trwa długo. Mieszamy i gotowe.
Najlepiej smakuje z makaronem.

Serdecznie polecam i smacznego :-)









Poniżej zapraszam na filmik:












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz