ZAKRĘCONE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM CZEKOLADOWYM

Dawno nie było u mnie ciasta drożdżowego, a jak już zapewne wiecie, jestem jego ogromną fanką. Dlatego też dla zaspokojenia swojej zachcianki upiekłam zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym. Pracy przy nich niewiele, a smakują wyśmienicie. Takie bułeczki to mój faworyt na obecne chłodne, ponure wieczory. Zamiast masła czekoladowego można tu użyć masła orzechowego, masy serowej czy makowej. W każdej wersji będą równie smaczne.


Zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym- składniki na 10 bułeczek:
* 600 g mąki pszennej
* 35 drożdży świeżych
* 1 jajko
* 6 łyżek cukru
* szczypta soli
* 250 ml mleka
* 3 łyżki roztopionego masła
* około 6-7 łyżek masła czekoladowego na nadzienie

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać 3 łyżki cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość.
Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki prostokąt. Wierzch posmarować warstwą masła czekoladowego. ciasto złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Przy pomocy radełka lub noża wzdłuż dłuższego boku pociąć ciasto na cienkie paski. Każdy pasek zakręcić w spiralkę, po czym zawinąć ją w "ślimaka". Bułeczki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec bułeczki około 16- 18 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)