Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, w mojej wersji przygotowywana z kiszonej kapusty i żeberek. Jest to zupa, która wyśmienicie smakuje podana z ziemniakami lub pieczywem, doskonale syci i rozgrzewa.

 

 


500 g żeberek wieprzowych surowych

500 g żeberek wieprzowych wędzonych

2,5 litra wody

500 g kapusty kiszonej z sokiem

1 duża marchew

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

1 cebula (opiekana)

2-3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

mała garść suszonych grzybów

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka suszonego majeranku

1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

1kg ugotowanych ziemniaków

Opłukane i osuszone surowe i wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jednym, dwoma żeberkami.

Surowe żeberka wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kminek, czarny pieprz oraz suszony majeranek, całość gotujemy około 30 minut. Następnie do zupy dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, opieczoną cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną razem z sokiem i gotujemy około 20-30 minut do momentu aż kapusta i mięso będą miękkie. Tak przygotowaną kwaśnicę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.