Gulasz zbójnicki


Gulasz zbójnicki

Pyszny, treściwy i rozgrzewający gulasz wołowy duszony w winie. Bogaty w smaku i prosty w przygotowaniu. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub kromką razowego chlebka. Zazwyczaj robię go z podwójnej porcji składników, bo świetnie nadaje się do odgrzewania i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Polecam!

 

 

Składniki:

1 kg wołowiny gulaszowej

2 cebule

1 papryczka chilli

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy

garść suszonych grzybów

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być półwytrawne)

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

1/4 szklanki słodkiej śmietanki

1 łyżka mąki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z musztardą oraz przyprawami. Użyłam po łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki ***

*** Kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***

*** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli ***

*** Całość zdejmujemy z patelni. Wkładamy ponownie mięso, a na wierzch podsmażone warzywa oraz suszone grzyby, liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego ***

*** Całość zalewamy winem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa. W razie potrzeby można dodać do sosu trochę przegotowanej wody ***

*** Następnie sos zaciągamy śmietanką wymieszaną z mąką. Do szklanki wsypujemy mąkę, wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu z patelni, mieszamy i wlewamy do gotującej się potrawy, zagotowujemy, mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Danie posypujemy siekaną natką pietruszki ***

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Gulasz zbójnicki