Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem

M&B
Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem

Już od dawna mieliśmy w planach zrobienie gulaszu z dzika z wędzonym boczkiem oraz ogórkami kiszonymi, a czekaliśmy jedynie na pojawienie się dziczyzny w sklepach. Dopiero w zeszłym tygodniu Bartkowi udało się zdobyć to mięso, więc w wolny dłuższy weekend zabraliśmy się za gotowanie. Robiąc dania z takiego rarytasu jakim jest dziczyzna, warto dobrać do niej dobrej jakości pozostałe składniki, które swoimi walorami smakowymi sprawią, że danie będzie pełne smaków i aromatów.

Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem – składniki

Marynata do mięsa z dzika:

  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 4 owoce jałowca
  • 4 ziela angielskie
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej




Wykonanie

Z mięsa z dzika na gulasz wyciąć błony, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso przełożyć do miski.

W moździerzu rozgnieść kolorowy pieprz, owoce jałowca oraz ziele angielskie. Wsypać je do mięsa, dodać cząber, rozmaryn, tymianek i łyżeczkę soli, wymieszać. Wlać wino, ponownie przemieszać, mięso lekko docisnąć do dna, aby było zanurzone w winie. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem gotowania gulaszu.

W tym czasie boczek pokroić w dużą kostkę, przesypać na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż się zezłoci.

Obie cebule oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę, dorzucić do smażącego się boczku, zeszklić. Całość przełożyć do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.

Dziczyznę wyjąć z zalewy, którą należy zachować. Kawałki mięsa osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w łyżce mąki pszennej. Usmażyć na tej samej patelni, na której był boczek, w razie potrzeby dolać trochę oleju. Mięso przełożyć do garnka, a na patelnię wlać marynatę oraz szklankę wody, chwilę pogotować, aby zebrać smaki, przelać do przesmażonych składników.

Garnek postawić na ogniu, wsypać mrożone borowiki, wlać 3 szklanki wody, dodać liście laurowe oraz pokruszone suszone borowiki. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu 90 minut.

Ogórki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu, gotować jeszcze 30 minut.

Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można podawać od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje następnego dnia.




Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem

Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis