Makaron muszle z ricottą i cukinią | Mienta blog
Makarony

Makaron muszle z ricottą i cukinią

Makaron zapiekany z serem to zawsze dobra opcja na obiad w stylu comfort food. Jednak tym razem nie przygotowałam go z ciągnącą się mozzarellą, czy wyrazistym cheddarem, a z delikatną ricottą z dodatkiem ulubionej cukinii i mnóstwa świeżych ziół.

makaron muszle z ricotta i cukinia 6 - Makaron muszle z ricottą i cukiniąmakaron muszle z ricotta i cukinia 3 - Makaron muszle z ricottą i cukinią

2-3 porcje:

  • 150 g makaronu duże muszle
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • spora szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z całej cytryny

sos:

  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz, mielona wędzona papryka do smaku

makaron muszle z ricotta i cukinia 5 - Makaron muszle z ricottą i cukinią

Na początku przygotowujemy sos.

Cebulę, paprykę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie.

Dodajemy przecier, dusimy około 5 minut, po czym doprawiamy do smaku syropem klonowym i przyprawami. Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pokrojoną w kostkę cukinię podsmażamy na oliwie przez około 7-8 minut.

W tym czasie makaron gotujemy al dente.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Cukinię (wraz z oliwą pozostałą na patelni) mieszamy z ricottą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wypełniamy muszle.

Układamy je na sosie w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 15-20 minut w 190 stopniach.

Podajemy na ciepło.

Smacznego :)

makaron muszle z ricotta i cukinia 2 - Makaron muszle z ricottą i cukiniąmakaron muszle z ricotta i cukinia 4 - Makaron muszle z ricottą i cukinią

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj