Ciasto na herbatnikach z kajmakiem i kremem budyniowym

Listopadowa aura nie zach臋ca mnie do niczego, albo w艂a艣ciwie to zach臋ca - do spania 馃槉 spos贸b na wi臋cej rado艣ci to zdecydowanie co艣 s艂odkiego 馃槉

Dzi艣 pyszne i 艂atwe ciacho, kt贸re mo偶na przygotowa膰 w kr贸tkim czasie i to bez pieczenia. I co najwa偶niejsze dla mojego Smakosza - s艂odkie, 偶eby nie by艂o 偶e mu cukru 偶a艂uj臋 馃槉 jest w nim wszystko co lubimy - m贸j ulubiony kajmak, krem budyniowy dla Smakosza i warstwa polewy czekoladowej dla dzieci. Szybkie, 艂atwe i pyszne ciasto w sam raz na leniwe popo艂udnie na kanapie.

Ciasto z kajmakiem i kremem budyniowym bez pieczenia

Sk艂adniki:

1)      ok. 60 szt. herbatnik贸w

2)      puszka kajmaku (500 g)

krem budyniowy:

1)      2 budynie 艣mietankowe bez cukru (2x40g)

2)      600 ml mleka

3)      200 g mas艂a

4)      2 艂y偶ki cukru

polewa czekoladowa:

1)      120 g mi臋kkiego mas艂a

2)      80 g cukru pudru

3)      20 g kakao

4)      3 艂y偶ki mleka

Spos贸b przygotowania:

1.       Przygotowujemy krem budyniowy:

1)  Do garnuszka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy 2 艂y偶ki cukru. W pozosta艂ej cz臋艣ci rozrabiamy budy艅.

2)  Mleko z cukrem zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika, dodajemy rozrobiony budy艅 i mieszamy a偶 zg臋stnieje. Tak przygotowany budy艅 przykrywamy foli膮 spo偶ywcz膮, 偶eby nie zrobi艂 si臋 „ko偶uch” i odstawiamy do wystudzenia.

3)  Mi臋kkie mas艂o ubijamy na puszyst膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy 艂y偶ka po 艂y偶ce ostudzony budy艅. Po ka偶dej 艂y偶ce miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Masy nie ubijamy zbyt d艂ugo (mo偶na r贸wnie偶 budy艅 podzieli膰 np. na trzy cz臋艣ci i po dodaniu ka偶dej z nich miksowa膰 – te偶 wychodzi ;)

2. Na spodzie blaszki wy艂o偶onej papierem do pieczenia uk艂adamy warstw臋 herbatnik贸w, smarujemy j膮 kajmakiem i na wierzchu uk艂adamy kolejn膮 warstw臋 herbatnik贸w. Nast臋pnie uk艂adamy krem budyniowy, a na nim kolejn膮 warstw臋 herbatnik贸w. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lod贸wki do sch艂odzenia.

3.       Przygotowujemy polew臋 czekoladow膮:

1)     Cukier puder mieszamy z kakao.

2)  W garnuszku, na wolnym ogniu roztapiamy mas艂o. Dodajemy cukier puder z kakao i mieszamy a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Na koniec wy艂膮czamy palnik i dodajemy mleko i mieszamy. (gdyby polewa si臋 zwarzy艂a i rozwarstwi艂a si臋 dodajemy po 艂y偶ce zimnego mleka i mieszamy a偶 osi膮gnie po偶膮dan膮 konsystencj臋).

4.  Na wierzch sch艂odzonego ciasta wylewamy polew臋 czekoladow膮 i wstawiamy ciasto do lod贸wki. Oko艂o p贸艂 godziny przed podaniem warto wyj膮膰 ciasto z lod贸wki, 偶eby krem budyniowy zmi臋k艂.

Smacznego!
















Komentarze