Listopadowa aura nie zachęca mnie do niczego, albo właściwie to zachęca - do spania 😊 sposób na więcej radości to zdecydowanie coś słodkiego 😊
Dziś pyszne i łatwe ciacho, które można przygotować w krótkim czasie i to bez pieczenia. I co najważniejsze dla mojego Smakosza - słodkie, żeby nie było że mu cukru żałuję 😊 jest w nim wszystko co lubimy - mój ulubiony kajmak, krem budyniowy dla Smakosza i warstwa polewy czekoladowej dla dzieci. Szybkie, łatwe i pyszne ciasto w sam raz na leniwe popołudnie na kanapie.
Składniki:
1) ok. 60 szt. herbatników
2) puszka kajmaku (500 g)
krem budyniowy:
1) 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
2) 600 ml mleka
3) 200 g masła
4) 2 łyżki cukru
polewa czekoladowa:
1) 120 g miękkiego masła
2) 80 g cukru pudru
3) 20 g kakao
4) 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy krem budyniowy:
1) Do garnuszka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy 2 łyżki cukru. W pozostałej części rozrabiamy budyń.
2) Mleko z cukrem zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika, dodajemy rozrobiony budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Tak przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się „kożuch” i odstawiamy do wystudzenia.
3) Miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy do połączenia składników. Masy nie ubijamy zbyt długo (można również budyń podzielić np. na trzy części i po dodaniu każdej z nich miksować – też wychodzi ;)
2. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, smarujemy ją kajmakiem i na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie układamy krem budyniowy, a na nim kolejną warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
3. Przygotowujemy polewę czekoladową:
1) Cukier puder mieszamy z kakao.
2) W garnuszku, na wolnym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy cukier puder z kakao i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wyłączamy palnik i dodajemy mleko i mieszamy. (gdyby polewa się zwarzyła i rozwarstwiła się dodajemy po łyżce zimnego mleka i mieszamy aż osiągnie pożądaną konsystencję).
4. Na wierzch schłodzonego ciasta wylewamy polewę czekoladową i wstawiamy ciasto do lodówki. Około pół godziny przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki, żeby krem budyniowy zmiękł.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz