poniedziałek, listopada 15, 2021

Filet z kapustą oraz papryką

 

Filet z kapustą oraz papryką


Chwilka roboty a jakie to pyszne. Wyjątkowo smaczny obiad, który zaskoczy Cię, fantastycznym i niepowtarzalnym smakiem. Potrawa ta skrywa w sobie moc wielką, którą doceni każdy głodomór. Pozwól, że pokażę Ci jak zrobić gastronomiczne cudo, które sprawi, że każdy poprosi o dokładkę.


4 porcje

30 minut czas przygotowania

Składniki na marynatę:

·       300 g fileta z kurczaka

·       10 g oleju

·       1 łyżeczka papryki słodkiej

·       ½ łyżeczki pieprzu

·       ¼ łyżeczki soli

Składniki na sos:

·       80 g śmietany 12 %

·       ¼ łyżeczki soli

·       Szczypta pieprzu

·       10 g pietruszki ( same listki)

Składniki  pozostałe:

·       200 g cebuli

·       1 ząbek czosnku

·       20 g oleju

·       350 g kapusty kiszonej

·       1 listek laurowy

·       2 owoce jałowca

·       1 papryka czerwona

·       1 pomidor

·       1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

1.   Mięso myje, osuszam, usuwam błonki i kroję w małe plastry. Do mięsa dodaję olej, paprykę sodką, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.



2.   Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.

3.   Do cebuli dodaję pokrojoną drobno kapustę kiszoną, liść laurowy, owoce jałowca, umytą, obraną z nasion i pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz pokrojonego pomidora w kostkę. Smażę mieszając około 10 minut.


4.   Śmietanę doprawiam pieprzem oraz solą i łączę z drobno pokrojoną pietruszkę i następnie wlewam do kapusty, dwie minutki gotuję.




5.   Warzywa łączę mięsem.

6.   Gotowe.

7.   Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz