poniedziałek, listopada 15, 2021

Mielone ala gołąbki

 

Mielone ala gołąbki

 Oto idealny pomysł na smaczny, prosty obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych. Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw na pewno zasmakują każdemu. Spróbuj przekonaj się Sam.


 

12 porcji

30 minut czas przygotowania

Składniki na kotlety:

·       1 kg mięsa mielonego wieprzowego

·       ½ woreczka ugotowanego ryżu

·       1 jajko

·       1 cebula

·       ½ łyżeczki papryki ostrej

·       1 łyżka majeranku

·       Sól

·       Mąką do panierki

·       Olej do smażenia

Składniki na sos warzywny:

·       ½ główki kapusty

·       5 ziemniaków

·       2 marchewki

·       2 pietruszki

·       Sól

·       Pieprz

·       500 g passaty

·       4 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

1.                Mięso mielone przekładam do miski, dodaje ugotowany ryż, obraną drobno pokrojoną cebule, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, wbijam jajko i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, panieruję w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu odstawiam na bok.






2.                Warzywa marchew oraz pietruszkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroję. Ziemniaki obieram kroję plasterki.





3.                Na dużej patelni typu Wok rozgrzewam olej, przekładam ziemniaki i smażę.



4.                Następnie dodaję pozostałe warzywa, marchew, pietruszkę oraz kapustę, Podlewam jedną szklanką wody, Doprawiam pieprzem oraz solą i gotuje do chwili aż warzywa będą miękkie.



5.                Pod koniec gotowania wlewam passatę oraz ketchup, chwilę gotuję.




6.                Sos z warzywami łączę w kotletami i podaję.

7.                Gotowe.

8.                Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz