listopada 14, 2021

Ciastka ze śliwkami

Weekend potrzebny od ZARAZ!
Czasem tydzień jest po prostu... męczący. Dużo się dzieje i w pracy, i w domu, tak że człowiek ma ochotę zakopać się na cały weekend pod kołdrą i wszystko po prostu odespać.
Niezbyt to realne, ale pomarzyć dobra rzecz 😄

Co prawda zakopanie się pod kołdrą raczej odpada, ale zawsze można spróbować czegoś innego - może coś dobrego na osłodę ciężkiego tygodnia? Np. ciastka ze śliwkami?





Ciastka ze śliwkami - przepis na ok. 20 sztuk

Do przygotowania ciastek będą Ci potrzebne:
  • 2 szklanki mąki semoliny,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 100g masła,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • opakowanie mrożonych śliwek,
  • szczypta soli.

1. Białka oddziel od żółtek.
2. Wszystkie pozostałe składniki, poza śliwkami i jedną łyżką ksylitolu, wrzuć do malaksera, dodaj żółtka i ukręć na jednolitą masę lub zagnieć ciasto ręcznie.
3. Na wysypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2mm, po czym podziel je na kwadraty o boku ok. 10cm.
4. Na każdym kwadracie połóż po przekątnej ćwiartki śliwek i sklej boki zakładając je na siebie.
5. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Białka przelej do wysokiego naczynia, ubij ze szczyptą soli na pianę, w czasie dodaj łyżkę ksylitolu.
7. Uzyskaną pianą posmaruj ciastka.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger