Roladki z szynki ze słonecznikiem

Roladki z szynki ze słonecznikiem

Przygotowanie smacznych przekąsek dla gości wcale nie musi zajmować mnóstwa czasu. Proste i smaczne roladki z szynki ze słonecznikiem bez wątpienia zrobią furorę na każdej imprezie. Z doświadczenia wiem, że warto przygotować ich więcej, bo ekspresowo znikają z półmisków. A nawet jeśli jakimś cudem zostaną po imprezie, z pewnością wśród domowników szybko znajdą się na nie chętni.

Jaka szynka najlepiej nadaje się na roladki?

Ta przekąska należy do tych wyjątkowo nieskomplikowanych, które warto zaserwować nawet wtedy, gdy znajomi wpadają bez zapowiedzi. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka minut roboty i parę prostych składników, aby zrobić coś, co z pewnością zasmakuje wszystkim gościom.

Ze względu na to, że składników jest tak niewiele, warto zadbać o to, by były jak najlepszej jakości. Co oczywiste, szynka odgrywa tutaj pierwsze skrzypce i jeśli będzie marna, cała przekąska wyjdzie słabo. Właśnie z tego względu wybierz możliwie jak najlepszą. W tym wypadku kieruj się własnym smakiem. Dobrze sprawdzi się zarówno szynka gotowana, wędzona jak i konserwowa.

Wybierając szynkę na roladki warto wziąć pod uwagę jeszcze jeden aspekt. Aby łatwo ci się je zwijało, warto by plastry były możliwie jak największe i miały w miarę jednorodny kształt. Dodatkowo zadbaj o to, żeby plastry nie były zbyt grube, ponieważ będą się łamać w trakcie zwijania, a roladki będą się rozwijać.

Roladki z szynki – jaki farsz wybrać?

Przygotowując roladki z szynki warto eksperymentować z nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych jest to z chrzanem, które rewelacyjnie sprawdza się nie tylko na imprezach, ale również na wielkanocnym stole. Dzięki pestkom słonecznika, farsz zyskuje ciekawą teksturę.

Jeśli chcesz nieco poeksperymentować, możesz dodać do farszu na przykład suszone owoce lub orzechy. Ciekawym pomysłem będzie również przygotowanie nadzienia z sera pleśniowego, z ziołami z papryką lub innymi warzywami. Nie wahaj się przed wykorzystaniem tego co masz pod ręką – efekty mogą cię bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Jakie przekąski na imprezę podać?

Gdy szykuje się impreza, nie musisz ograniczać się do nudnych chipsów lub paluszków. Co bardzo ważne, znacznie bardziej efektowne przekąski możesz przygotować ekspresowo i to bez większego wysiłku. Świetnie sprawdzą się w tym wypadku proste sałatki takie jak chociażby hawajska lub sałatka królewska. Doskonale nadają się również kulki serowe w przyprawach, hummus lub zawijasy z salami. Warto również podać koreczki z szynki lub koreczki z tortilli. No i oczywiście zawsze możesz postawić na nieśmiertelną klasykę czyli jajka faszerowane np. z musztardą, pieczarkami, curry lub suszonymi pomidorami.

Z jakim wyprzedzeniem przygotować roladki z szynki ze słoneczkiem

Mam dobrą wiadomość dla wszystkich zabieganych kucharzy – tę przekąskę możecie przygotować ze sporym wyprzedzeniem przed imprezą. Dobrze znoszą przechowywanie dlatego możesz zrobić je dzień wcześniej, aby czekały w lodówce na przyjście gości. Pamiętaj jedynie, aby zamknąć je w szczelnym pojemniku i nie układać ich zbyt ciasno żeby nie stracił kształtu.

roladki z szynki ze słonecznikiem
Roladki z szynki ze słonecznikiem

Przepis na roladki z szynki ze słonecznikiem

Składniki na roladki z szynki ze słonecznikiem

  • 8 dużych plastrów szynki dobrej jakości
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 żółtego sera
  • 80 g pestek słonecznika
  • sól, pieprz

Jak zrobić roladki z szynki ze słonecznikiem

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, tak aby się lekko zarumieniły. Staraj się ciągle mieć na nie oko, ponieważ szybko mogą się spalić. Kiedy pestki będą gotowe, przesyp je do miseczki i poczekaj aż ostygną (nie zostawiaj ich na gorącej patelni).

W dużej miseczce wymieszaj serek śmietankowy z chłodnymi nasionami słonecznika, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną natką pietruszki oraz serem startym na tarce o drobnych oczkach. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Na każdym z plastrów szynki rozsmaruj porcję serka, a następnie zwiń dosyć ciasne rulony, uważając aby serek z nich nie wypłynął. Każdą roladkę przekrój na dwa kawałki. Przed podanie roladki z szynki możesz dodatkowo schłodzić.

Zobacz też inne przepisy na przekąski

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE