Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem

  Składniki:

(porcja na 10 sztuk, szklanka 250 ml)

Ciasto:
  1. Ziemniaki 1kg obranych
  2. Jajko
  3. Mąka pszenna szklanka
Farsz:
  1. Szpinak 200 g ( u mnie świeży)
  2. Ser feta 100 g
  3. Sól
  4. Pieprz
  5. Cebula mała
  6. Czosnek 2 ząbki
Panierka:
  1. Jajko
  2. Bułka tarta

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko oraz mąkę . Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.

Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażyć do zwiędnięcia szpinaku. Doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i przestudzić. 

Szpinak drobniej pokroić i wymieszać z fetą.

Ciasto podzielić na 10 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.

Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





2 komentarze:

  1. Takich kotlecików jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie i smakowicie. Przepis jest prosty, dlatego na pewno każdy będzie w stanie zrobić je sam w domu :)

    OdpowiedzUsuń