listopada 13, 2021

Tortilla z jajecznicą

tortilla z jajecznicą


Tortilla to nie tylko fajny pomysł na kolację czy przekąskę. Spróbuj mojej śniadaniowej wersji z warzywami i jajecznicą na boczku :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 2 placki tortilli
  • 80 g. surowego wędzonego boczku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 średniej wielkości cukinii
  • 1/4 średniej wielkości bakłażana
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

tortilla z jajecznicą


Cebulę drobno posiekaj. Boczek, cukinię i bakłażana pokrój w małą kosteczkę.
Paprykę posiekaj w paseczki.

Na suchej patelni usmaż boczek. Niech wytopi się trochę tłuszczu a boczek niech się przyrumieni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż minutę.
Na patelnię dorzuć pozostałe warzywa i smaż na średniej mocy palnika około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

Następnie wlej do warzyw rozbełtane i lekko doprawione solą i pieprzem jajka. Wymieszaj i zaczekaj do ich ścięcia.

Placki tortilli posmaruj z jednej strony odrobiną majonezu, aby trzymały się po zawinięciu. Nałóż jajecznicę z warzywami i zwiń jak dużego krokieta.

Tak zawinięte tortille usmaż na patelni grillowej, aż będą rumiane i chrupiące.

Możesz dodatkowo podać je z sałatą i świeżymi warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz