piątek, 12 listopada 2021

Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka

Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kobylnica Ruska, gmina Wielkie Oczy, powiat lubaczowski

Jedną z zachwycających cech kuchni podkarpackiej jest wykorzystanie prostych składników w zupełnie nieoczekiwany sposób. Zakwaszanie zupy wodą z kiszonych ogórków czy kwasem z kiszonej kapusty jest powszechne. Jednak użycie kwaśnych jabłek czy żytniego zakwasu do zakwaszenia czerwonego barszczu już nie. Takie dania są nie tylko smaczne i zaskakujące. Są unikatowe i to one stanowią o wyjątkowości naszej regionalnej kuchni. Przepis, który dzisiaj przytaczam, zaintrygował mnie wykorzystaniem żytniego zakwasu w połączeniu z zabielaniem śmietaną. W barszczu tym dominuje smak warzyw, w tym oczywiście czerwonych buraków i lekko kwaśny smak żytniego zakwasu. Smaczne, zdrowe i niepowtarzalne danie. Wypróbujcie koniecznie :)

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kobylnicy Ruskiej pochodzi z publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski.


Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka

Składniki:

Zakwas:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kromka razowego chleba
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 l ciepłej wody

Barszcz:

  • 400 g buraków ćwikłowych
  • 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 mała główka kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 2 garści fasoli „Jaś”
  • 500 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • koperek

Składniki na zakwas mieszamy w glinianym garnku lub szklanym słoju, wierzch obwiązujemy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni do ukiszenia.

W dzień poprzedzający gotowanie barszczu fasolę zalewamy wodą. Kolejnego dnia gotujemy ją do miękkości i odcedzamy.

Buraki i włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość posolonej wody, dodajemy do niej starte warzywa i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, a kiedy i one będą niemal ugotowane dodajemy poszatkowaną kapustę. Po kilku minutach do zupy dodajemy fasolę i taką ilość zakwasu, żeby barszcz był tak kwaśny, jak lubimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle. Na koniec barszcz zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką, którą zaprawiamy odrobiną barszczu, żeby zupa się nie zważyła. Zagotowujemy. Barszcz podajemy posypany świeżym koperkiem.


Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka
Barszcz czerwony na zakwasie zabielany – kuchnia podkarpacka


Więcej wyjątkowych podkarpackich zup znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.