Kolorowa sałatka z figami, kaki i zielonym sosem z oleju z pestek dyni
Pyszna, kolorowa sałatka z owocami i kozim serem. Do sałatki polecam smaczny zielony sos. Sos jest wyjątkowy, ponieważ jednym ze składników jest olej z pestek dyni.
Sałatka z owocami i serem to pyszna, szybka i super prosta propozycja na kolację, a nawet na obiad. Taką kolorową sałatkę polecam również na każdą domową imprezę. Pięknie prezentuje się na stole i z pewnością każdy będzie chciał jej spróbować. Jeżeli nie przepadacie za kozim serem możecie z powodzeniem zastąpić go fetą lub innym serem sałatkowym.
Olej z pestek dyni oprócz charakterystycznego smaku barwi sos na zielono. Możemy również przygotować z dodatkiem takiego oleju zieloną serową pastę.
SKŁADNIKI
SAŁATKA
3 garście zielonych liści - mieszanka sałat, u mnie: rukola, szpinak, jarmuż, mangold
2 świeże figi
1 owoc kaki (persymona)
1 mała szalotka
1 łyżka pestek dyni
100 g sałatkowego koziego sera
SOS
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z limony lub cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju z pestek dyni
sól
pieprz
WYKONANIE
ZIELONY SOS Z OLEJEM Z PESTEK DYNI
Majonez, sok z limony, jogurt i olej z pestek dyni mieszamy widelcem lub małą rózgą, aż uzyskamy jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.
SAŁATKA Z OWOCAMI I KOZIM SEREM
Umyte i osuszone liście rozkładamy na półmisku. Dodajemy pokrojone na ćwiartki świeże figi. Owoc kaki obieramy, kroimy na pół, potem na plastry, dodajemy do sałatki. Dodajemy również szalotkę, obraną i pokrojoną na krążki. Na koniec posypujemy pokruszonym kozim serem lub fetą i pestkami dyni. Sałatkę podajemy z zielonym sosem.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.